AMSTERDAM - Hardwarefabrikanten die hun producten als 'geschikt voor Windows Vista' willen verkopen, moeten hun drivers ook testen met Vista's opvolger Windows 7.

Dat meldt Computerworld op basis van een document met eisen waaraan de fabrikanten moeten voldoen. Onlangs werd al duidelijk dat Microsoft de volgende versie van het besturingssysteem, die voorlopig alleen bekend is onder zijn codenaam Windows 7, gaat baseren op de systeemkern van Vista en Windows Server 2008. Stuurprogramma's en andere software die onder Vista weerkt, moet ook op het nieuwe systeem kunnen draaien.

De drivers hoeven in eerste instantie niet voor de test te slagen, maar bedrijven zijn wel verplicht hun testresultaten aan Microsoft beschikbaar te stellen.

Vista

Veel gebruikers van Windows Vista ondervonden na de verschijning van het besturingssysteem problemen met oudere hardware en randapparatuur, zoals printers en scanners. Veel fabrikanten hadden nog geen aangepaste stuurprogramma's uitgebracht.

Boycot

Dat leidde tot veel kritiek, onder meer van de Nederlandse Consumentenbond. Die riep zelf op tot een boycot van Vista, omdat het systeem 'nog niet af' zou zijn. Kennelijk wil Microsoft een herhaling van die problemen voorkomen.

Wanneer Windows 7 - of een eerste testversie daarvan - precies verschijnt, is nog niet bekend. Het bedrijf zou streven naar begin 2010.