AMSTERDAM - Het toegenomen gebruik van flashgeheugen biedt ruimschoots compensatie voor de dalende consumtenuitgaven. De chipbranche zag de verkoop in april bijna zes procent stijgen ten opzichte van een jaar eerder.

Dat meldt branchevereniging de Semiconductor Industry Association in de Wall Street Journal. Wereldwijd ging in april zo'n 13,6 miljard euro om in de chipindustrie. Toch kampt de sector met flink dalende prijzen: computergeheugen werd afgelopen jaar vele procenten goedkoper.

Vista

Eerder dit jaar beweerden analisten dat dat ondermeer het gevolg was van de tegenvallende vraag naar Microsofts besturingssysteem Windows Vista. Vista vraagt veel geheugen, maar omdat het systeem minder wordt verkocht dan de industrie had verwacht, zitten veel fabrikanten met een overschot.

Flashgeheugen

De mooie cijers heeft de sector vooral te danken aan de groeiende vraag naar flashgeheugen. Dat wordt in steeds meer apparatuur toegepast. Niet alleen mp3-spelers, mobiele telefoons en usb-sticks maken er gebruik van, ook verschijnen steeds meer computers op de markt waarin flashgeheugen de traditionele harde schijf vervangt. Het gaat dan vooral om laptops.