AMSTERDAM - Microsoft waarschuwt gebruikers van Apples browser Safari dat een lek in die software gevaarlijk kan zijn in combinatie met besturingssysteem Windows.

Door het lek kan een webpagina automatisch bestanden van internet downloaden naar het Bureaublad van kwetsbare computers. Apple liet aanvankelijk weten daarin geen ernstig beveiligingsrisico te zien, maar heeft inmiddels alsnog toegezegd het lek te dichten.

Het lek kan voor problemen zorgen bij gebruikers van Windows XP en Vista. Een kwaadaardige site zou uitvoerbare bestanden naar de computer van slachtoffers kunnen sturen, die onder bepaalde omstandigheden automatisch geopend worden. Zo kan bijvoorbeeld spyware of een virus op de pc geïnstalleerd worden.

Foefjes

Ook zonder speciale foefjes kan het lek gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld als cybercriminelen bestanden op het Bureaublad plaatsen die dezelfde namen en iconen hebben als bestaande programma's. Een argeloze gebruikers zou zo'n bestand kunnen aanklikken, en zo zijn systeem zelf besmetten.

Volgens Microsoft kunnen consumenten Safari beter mijden totdat Apple het lek heeft gedicht.

Apple bracht vorig jaar een Windowsversie uit van de standaardbrowser die het meelevert met zijn eigen besturingssysteem Mac OS X.