AMSTERDAM - De toekomst van Office Open XML blijft voorlopig onzeker nu drie bezwaarschriften zijn ingediend tegen de erkenning van het bestandsformaat door standaardenorganisatie ISO.

Office Open XML werd in april door ISO goedgekeurd na een rumoerige procedure. Volgens critici is er nauwelijks tegemoet gekomen aan de meer dan duizend kritiekpunten die deskundigen hadden ingediend tegen het ontwerp van de standaard voor het opslaan van kantoordocumenten, zoals teksten, spreadsheets en presentaties.

Om die reden hebben Brazilië en India protest aangetekend tegen de uitslag van het standaardisatieproces. Eerder diende ook Zuid-Afrika al een bezwaarschrift in.

Het is onduidelijk welke gevolgen de bezwaarschriften precies zullen hebben voor de status van OOXML. De reglementen van ISO zijn vaag over de procedure. Volgens standaardendeskundige en OOXML-criticus Andy Updegrove ligt de beslissing over de behandeling van de bezwaren bij dezelfde ISO-functionarissen die de standaard eerder besloten te erkennen.

Standaard

OOXML is ontworpen door softwaregigant Microsoft om tegemoet te komen aan de groeiende behoefte bij bedrijven en overheden aan een open standaard voor het opslaan van hun documenten. Standaardisatie moet er voor zorgen dat gebruikers niet langer afhankelijk zijn van een specifieke softwareleverancier: iedereen mag programma's ontwikkelen die de bestanden kan openen en bewerken, zodat de informatie altijd toegankelijk blijft.

OpenDocument

Naast OOXML bestaat er een concurrerende standaard, OpenDocument Format (ODF), dat onder meer wordt gebruikt door het populaire opensource softwarepakker OpenOffice.org en door Google Docs. Onlangs maakte Microsoft bekend het formaat in zijn kantoorsoftwarepakket Office 2008 te gaan ondersteunen.