AMSTERDAM - Mozilla, de organisatie achter webbrowser Firefox, hoopt binnenkort een vermelding te krijgen in het Guinness Book of World Records. De nieuwe versie van de browser moet de software worden met het hoogste aantal downloads binnen 24 uur.

Versie 3 van de browser wordt een dezer dagen verwacht. Firefox 3 moet sneller, stabieler en veiliger worden dan zijn voorganger, en biedt ook veel nieuwe functionaliteit.

Het meest in het oog springt waarschijnlijk de 'slimme adresbalk'. Daarmee kunnen gebruikers gemakkelijk eerder bezochte pagina's terugvinden, ook als ze zich het adres niet precies herinneren. Sites zijn ook aan de hand van trefwoorden, of delen van de paginatitel of het adres te bereiken.

Geheugen

De nieuwe versie van Firefox moet bovendien een einde maken aan de meest gehoorde klacht over de browser: het geheugengebruik. De huidige editie wordt na verloop van tijd traag, omdat Firefox beslag legt op veel geheugen, en dat maar mondjesmaat weer vrijgeeft. In Firefox 3 moet dat probleem zijn verholpen.

Wanneer Firefox 3 officieel verschijnt, is nog onduidelijk. Wel heeft het marketingteam achter de browser alvast een stunt bedacht die extra aandacht voor de lancering moet genereren. Mozilla roept internetters op om de nieuwe versie op de dag van verschijning massaal te downloaden. Dat moet de browser een vermelding opleveren in het Guinness Book of World Records als het computerprogramma met de meeste downloads binnen 24 uur. De kans dat dat gaat lukken, lijkt groot: het boekwerk vermeldt geen eerder record in deze categorie.

Belangstellenden kunnen zich alvast aanmelden op de site van de organisatie. Ze krijgen dan een e-mail als het zover is. Vrijdagmiddag hadden bijna 290 duizend mensen zich ingeschreven.

Opmars

Firefox is aan een flinke opmars bezig. Enkele jaren geleden had Microsofts Internet Explorer nog een marktaandeel van meer dan 95 procent, maar inmiddels gebruikt ongeveer een op de vijf internetters wereldwijd de opensource browser. In Europa zou het marktaandeel zelfs al bijna 30 procent zijn.

Nederland blijft daarbij overigens flink achter: met zo'n 16 procent staat het op de een-na-laatste plaats van de Europese Firefox-ranglijst.