STAMFORD - De verkoop van mobiele telefoons in West-Europa is in het eerste kwartaal met 16,4 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het Amerikaanse onderzoeksbureau Gartner, die woensdag zijn gepubliceerd.

Het gaat om de eerste daling sinds 2001, toen Gartner begon met het volgen van de verkoop van mobiele telefoons.

Wereldwijd steeg de verkoop van mobiele telefoons wel in het afgelopen kwartaal. De mobieltjesfabrikanten verkochten gezamenlijk 294,3 miljoen toestellen. Dit betekent een stijging van 13,6 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van 2007.

Gartner verwacht dat de wereldwijde verkoop dit jaar 10 tot 15 procent zal groeien. Dit komt vooral door de toenemende populariteit van mobiele telefoons in opkomende economieën.

Nokia

Marktleider Nokia breidde dankzij succes in landen als China en India zijn marktaandeel uit van 35,5 procent vorig jaar tot 39,1 procent. Nummer twee Samsung volgt met 14,4 procent op grote afstand.

Het kwakkelende Motorola bleef het afgelopen kwartaal op 10,2 procent steken. Sony Ericsson is de nummer vier met een marktaandeel van 7,5 procent.

Gartner verwacht dat de wereldwijde verkoop dit jaar 10 tot 15 procent zal groeien. Opkomende economieën zullen de belangrijkste bijdrage aan deze groei leveren.