AMSTERDAM - Een Britse vriendensite heeft op grote schaal profielen gewist van oudere gebruikers. Volgens Faceparty.com is de kans te groot dat het om zedendelinquenten gaat.

Het sociale netwerk verwijderde zonder enige aankondiging de profielen van al zijn gebruikers van 36 jaar of ouder. Faceparty beweert in een verklaring dat het volgens nieuwe wetgeving verplicht is om de e-mailadressen van zijn gebruikers te controleren aan de hand van een lijst van geregistreerde zedendelinquenten. Zo moet worden voorkomen dat die zich via internet vergrijpen aan andere gebruikers.

Faceparty beschikt naar eigen zeggen echter niet over de e-mailadressen van zijn gebruikers. Het kan hun identiteit daarom niet controleren. "Wij realiseren ons dat slechts een minderheid van onze oudere gebruikers zedendelinquenten zijn, maar we weten niet wie. We kunnen ze dus alleen allemaal verwijderen om deze site veilig te maken", beweert de site.

Niet van kracht

Volgens Out-law.com beroept de site zich echter op een wet die nog niet van kracht is. Een wetsontwerp dat momenteel in behandeling is, rept met geen woord over de leeftijd van internetgebruikers.

Critici menen dan ook dat het Faceparty er in werkelijkheid om te doen is zich op een jongere gebruikersgroep te richten.