SAN FRANCISCO - Een Nederlandse internetkunstenaar heeft donderdag een Webby Award voor de beste persoonlijke website gewonnen. De Webby Awards zijn prestigieuze prijzen voor de beste websites.

De kunstenaar noemt zichzelf Jochem Niemandsverdriet en zijn artistieke en poëtische site is te vinden op www.nobodyhere.com.

De internetprijzen worden jaarlijks uitgereikt in 31 categorieën waaronder humor, gezondheid en spiritualiteit. Zo kreeg de elektronische boekhandel van Amazon de titel van beste handelssite en mag Greenpeace zich de publiekslieveling noemen in de categorie actiegroepen. De beste muzieksite is die van de band The Flaming Lips.

Opvallend is dat news.google tot de beste actualiteitensite is uitverkoren. De site brengt geen nieuws, maar linkt alleen door naar relevante artikelen.

De 480-koppige jury noemt zichzelf de Internationale Academie voor Digitale Kunsten en Wetenschappen en bestaat naast internetspecialisten ook uit sterren als popzanger David Bowie en Simpsons-tekenaar Matt Groening.

Het was de zevende keer dat het evenement plaatshad, maar de eerste keer dat het via internet gebeurde. De afgelopen jaren werden de prijzen uitgereikt in San Francisco, de thuisstad van het Museum voor Moderne Kunst die de uitreiking organiseert. Dit jaar gebeurde alles online omdat de winnaars uit 24 verschillende landen liever niet wilden vliegen uit angst voor SARS en terrorisme.

Op deze website kunt u de gehele lijst bekijken