BRUSSEL - Minister Ronald Plasterk (Cultuur) dringt aan op een EU-regeling voor heffingen op thuiskopieën van onder meer films en muziek. "Nu heeft het ene land een heffing op lege dvd's en cd's, en het andere op dvd-spelers'', zei Plasterk woensdag bij EU-beraad in Brussel.

De verschillen verstoren de interne markt, meent de minister. In de praktijk zijn lege dvd's en cd's in sommige landen goedkoper dan in andere, wegens de heffing. Zo heft Nederland minstens 0,60 euro op een blanco overschrijfbare dvd via de fabrikanten.

Daarentegen vraagt de overheid geen thuiskopiebijdrage voor mp3-spelers en dvd-recorders, wat sommige andere landen wel doen.

Europese Commissie

De Europese Commissie heeft de EU-landen en andere betrokkenen inmiddels gevraagd om hun mening over thuiskopieheffingen. Plasterk vindt het een goede zaak dat de Commissie al voorzichtig een initiatief heeft genomen.

De minister bracht het onderwerp naar voren bij een debat over grensoverschrijdende online auteursrechten.

De Europese Commissie had voorgesteld om een einde te maken aan nationale monopolies van auteursrechtenorganisaties zoals het Nederlandse Buma/Stemra. Artiesten zouden zelf mogen weten bij welke organisatie ze hun rechten willen laten beheren.

Vrije markt

Plasterk wil echter voorkomen "dat Buma/Stemra kopje onder gaat in de vrije markt''. Hij kreeg daarvoor bijval van de collega-ministers uit België en enkele andere landen. Tot een besluit hierover is het nog niet gekomen.