AMSTERDAM - Antipiraterijstichting Brein gaat bij de rechter eisen dat Mininova maatregelen neemt tegen het 'massale misbruik' dat via de bestandsuitwisselingssite zou plaatsvinden.

Mininova is een van de grootste zogenoemde torrentsites ter wereld. Op de site zijn links te vinden waarmee met behulp van de bestandsuitwisselingstechnologie Bittorrent bijvoorbeeld films, muziek en software kunnen worden gedownload.

'Superheler'

Volgens stichting Brein verwijst 90 procent van de links naar 'illegale bestanden'. "Mininova is feitelijk gewoon een superheler", aldus directeur Tim Kuik van Brein. "De site profiteert van grootschalige inbreuk". Hij zegt dat Mininova maandelijks 'enkele honderdduizenden euro's' verdient aan de advertenties op de site.

Medeoprichter Erik Dubbelboer van Mininova zegt niet te weten of de bestanden illegaal zijn. "Daar hebben we geen zicht op. Het is ondoenlijk om dat te controleren, daarvoor is de site te groot." Mininova trekt volgens hem 33 miljoen unieke bezoekers per maand. De site heeft wel een zogenoemde 'notice and take down'-procedure, waarbij links van de site kunnen worden verwijderd als de rechthebbende aan de bel trekt.

Kraan

Volgens Brein is dat niet voldoende voor een site die "systematisch en structureel gebruik maakt van ongeautoriseerde bestanden. 'Notice and take down' werkt om lekkages tegen te gaan, maar niet als de kraan wagenwijd openstaat."

Legaal

Volgens Dubbelboer is op Mininova echter ook veel legale content te vinden. "Op onze voorpagina staat een lijstje met downloads die door de rechthebbenden via ons worden verspreid."

Maatregelen

Brein heeft volgens Kuik anderhalf jaar lang met Mininova gesproken over een oplossing, maar zonder resultaat. In een rechtszaak gaat Brein nu eisen dat Mininova maatregelen treft om te zorgen dat er geen 'illegale bestanden' meer op de site te vinden zijn. Een dagvaarding gaat 'binnen enkele dagen' de deur uit.