LOS ANGELES - De bemoeienissen met de omstreden muziekruilbeurs Napster dreigen voor Bertelsmann een lange lijdensweg te worden. Concurrent EMI besloot woensdagavond zich aan te sluiten bij een aanklacht van Vivendi Universal tegen het Duitse mediaconcern. Ze beschuldigen Bertelsmann ervan het illegale kopiëren in stand te hebben gehouden door geld te steken in Napster.

In februari besloten tekstschrijvers en muziekproducenten Bertelsmann te vervolgen. Zij eisen een schadevergoeding van 17 miljard dollar. EMI en Universal Music claimen 150.000 dollar voor elke inbreuk op de auteursrechten door Napster.

Illegale internetkopieën knagen al enkele jaren aan de inkomsten van de grote muziekuitgevers. EMI toonde zich eind mei bij de presentatie van de jaarcijfers somber over de toekomst van de muziekindustrie.

Bertelsmann investeerde in 2000 in Napster, dat toen al achtervolgd werd door juridische procedures van de grote muziekmaatschappijen wegens piraterij op zijn website. Bertelsmann wilde Napster ombouwen tot een legale, betaalde muzieksite, maar zag daar uiteindelijk vanaf. De Amerikaanse onderneming Roxio kocht eind vorig jaar alle activiteiten en kondigde onlangs aan dat Napster een nieuw leven krijgt als betaalde service, met contracten met alle grote muziekuitgevers.