LEIDEN - Als eerste stad in Nederland krijgt Leiden een zogeheten wireless fidelity-netwerk, een digitaal netwerk dat computers nog sneller met elkaar kan laten communiceren. Niet via de telefoonlijn of de kabel, maar via een speciale radiofrequentie en radiosignalen. Volgens een gemeentelijke woordvoerder heeft Leiden een landelijke primeur met het supersnelle communicatienetwerk.

Komende zondag zendt de Stichting Wireless Leiden het Rapenburgconcert uit via het nieuwe systeem. Door de hoge bandbreedte van het systeem kunnen beelden en grote hoeveelheden informatie veel sneller en goedkoper worden verzonden in vergelijking met een kabelaansluiting of adsl-lijn.

Postzegelformaat

"Met een snelheid van elf miljoen bits per seconde overtreft WiFi zelfs het prestigieuze systeem UMTS. Daarbij vertoont dit WiFi-systeem full screen beelden en moeten de andere verbindingen het nog doen met beeldjes op 'postzegelformaat'," zegt woordvoerder Huub Schuurmans van de Stichting Wireless Leiden.

Computer en digitale kaart

De digitale uitzending van het Rapenburgconcert is bedoeld om de capaciteit te testen en de mogelijkheden te laten zien van een draadloos netwerk dat eind dit jaar computers in heel Leiden met elkaar moet verbinden. De gebruiker heeft een computer en een digitale kaart nodig. De stichting heeft inmiddels zes kleine zend- en ontvangsstations op hoge gebouwen geïnstalleerd. Met twintig masten zou heel Leiden gebruik kunnen maken van het netwerk.