JAKARTA - De Indonesische politie is op jacht naar iemand die 'terreur tekstberichten' verstuurt naar mobiele nummers. De politie adviseert de bevolking de onzinnige sms'jes te negeren, maar toch is paniek ontstaan.

Sommige nieuwsbronnen stellen dat er al negen mensen zouden zijn overleden nadat ze het terroristische tekstbericht hadden ontvangen. De media meldden verder dat sommige mensen na het ontvangen van zogenaamde 'infrarode tekstberichten' bloed ophoestten, flauw zijn gevallen of ineens drie talen gingen spreken.

Shock

Doktoren en medische centra hebben bevestigd dat veel van deze 'sms-slachtoffers' in een soort shock verkeren en lichamelijk verzwakt zijn.

Een 25-jarige medewerker van de ABN-Amro Bank in Jakarta vertelde de politie dat ze een tekstbericht ontving met de mededeling 'uw telefoon ontvangt een verhoogde infrarode radiatie'. Vervolgens was er een draaiend licht waarop de vrouw op de grond viel. Ze kon haar lichaam naar eigen zeggen niet meer bewegen en begon enorm te transpireren.

Onderzoek

Het ministerie van Communicatie is een onderzoek begonnen via de aanbieders van mobiele telefonie in Indonesië naar de zender van de merkwaardige berichten.

Die zijn verstuurd via een nummer van een nieuw bedrijf in Indonesië. Telecombedrijven menen dat deze zogenaamde 'terreurberichten' mogelijk afkomstig zijn van iemand die van de nieuwe concurrent af wil. Anderen zeggen dat iemand met politieke doeleinden onrust wil zaaien onder de mobiel bereikbare bevolking.