AMSTERDAM - Kortingswinkel.nl, dat via internet onder meer stripboeken verkoopt, heeft woensdag een klacht ingediend bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Volgens de internetwinkel maakt de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB) zich schuldig aan het instandhouden van vaste prijzen voor stripboeken van buitenlandse uitgevers, zoals Suske & Wiske.

Kortingswinkel.nl heeft onderzocht wat diverse boekhandelaren rekenen voor populaire stripboeken, zoals Suske & Wiske, Kuifje, Asterix & Obelix en Lucky Luke. "Die prijs blijkt overal in Nederland gelijk te zijn", stelde H. van Vlissingen van Kortingswinkel.nl woensdag. "Dat is in strijd met de Nederlandse mededingingswet."

De tegenpartij, KVB, stelde woensdag echter dat er niets aan de hand is. De 'vaste prijzen' zijn volgens KVB-directeur C. Verberne niets meer dan adviesprijzen. "Er valt niet veel te verdienen op stripboeken, dus de meeste boekhandelaren nemen de adviesprijs over. Af en toe wordt er wel met de prijs gestunt, dan biedt bijvoorbeeld Albert Heijn Suske & Wiske goedkoper aan."

Vaste boekenprijs

Kortingswinkel.nl verschilt ook met de KBV van mening over de vraag of stripboeken van Nederlandse bodem onder de vaste boekenprijs vallen. De internetwinkel verwijst naar een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam van 1997, waarin wordt gesteld dat stripboeken en buitenlandse boeken wel onder de vaste boekenprijs mogen worden verkocht.

Volgens de KVB is die uitspraak echter 'ingehaald' door de latere aanpassing van het zogenoemde reglement Handelsverkeer waarin onder meer is geregeld dat in Nederland tot 2005 een vaste boekenprijs geldt. "De stripboeken vormen daarop geen uitzondering. De NMa heeft dat al een aantal keren bevestigd", aldus Verberne, die daarom de afloop van de nieuwe procedure bij de NMa vol vertrouwen tegemoet ziet.