AMSTERDAM - Spammer Sanford Wallace en zijn zakenpartner Walter Rines moeten diep in de buidel tasten na een uitspraak van een federale rechter in Los Angeles.

Het duo moet aan netwerksite MySpace een schadevergoeding betalen van maar liefst 230 miljoen dollar (150 miljoen euro). Wallace en Rines hebben - vaak via gekaapte MySpace-accounts - honderdduizenden reclameboodschappen verzonden aan gebruikers van de site.

MySpace klaagde de twee aan, maar Wallace en Rines zijn niet in de rechtszaal verschenen. De rechter besloot daarop MySpace in het gelijk te stellen, en kende de enorme schadevergoeding toe.

Afschrikken

De kans lijkt niet groot dat MySpace de miljoenen ooit daadwerkelijk in handen zal krijgen, maar een woordvoerder toonde zich tegenover Associated Press niettemin verheugd over de uitspraak. Hij hoopt dat het vonnis andere spammers zal afschrikken.

MySpace is ook nog verwikkeld in een juridische procedure tegen een andere spammer, de beruchte Scott Richter. Net als Wallace draagt die met enige trots de bijnaam 'Spamkoning'.