NEW YORK - De miljardair Carl Icahn heeft een belang in het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo verworven. Dit heeft geleid tot speculatie dat hij de directie van Yahoo wil dwingen om weer met Microsoft te gaan praten over een krachtenbundeling.

Icahn staat in de Verenigde Staten bekend als opstandige aandeelhouder. Hij probeerde in het verleden bij grote bedrijven als Time Warner (media), General Motors (auto's) en RJR Nabisco (tabak) beleidswijzigingen te bewerkstelligen. Dit leidde niet altijd tot succes.

Dinsdagavond werd bekend dat Icahn vorige week zo'n vijftig miljoen aandelen Yahoo heeft verworven. Dit komt neer op een belang van 3,5 procent. Het belang vertegenwoordigt een waarde van 1,3 miljard dollar.

Te hoog

Microsoft besloot anderhalve week geleden af te zien van de overname van Yahoo. De directie van het internetbedrijf eiste volgens het softwareconcern een te hoog overnamebedrag. Sindsdien hebben al diverse aandeelhouders aangegeven dat Yahoo weer met Microsoft moet gaan praten.

Yahoo en Microsoft verliezen op internet steeds meer terrein aan Google. Microsoft hoopt met Yahoo beter te kunnen concurreren met zijn grote rivaal.