AMSTERDAM - Steeds meer grote platenlabels stoppen met het gebruik van de omstreden kopieerbeveiligingstechnologie DRM. Toch is de techniek volgens de Amerikaanse muziekindustrie allesbehalve dood en begraven.

Dat meldt CNet. "Ik heb een lijst opgesteld met 22 manieren om muziek te verkopen, en twintig daarvan gebruiken DRM", verklaarde David Hughes van de RIAA, brancheorganisatie van de Amerikaanse platenlabels tijdens een paneldiscussie.

Beperkingen

DRM moet verhinderen dat muziek door piraten zonder betalen wordt verspreid. De beveiliging is impopulair, omdat ze gebruikers te veel onredelijke beperkingen zou opleggen.

Vaak is beveiligde muziek bijvoorbeeld niet op alle draagbare muziekspelers te beluisteren, of worden legaal gekochte liedjes onbruikbaar als de verkoper de licentie intrekt - bijvoorbeeld als de dienstverlening wordt gestaakt. Onlangs gebeurde dat nog bij nummers uit Microsofts voormalige muziekwinkel MSN Music.

Tegen piraterij lijkt DRM bovendien weinig te helpen: vaak is de techniek gemakkelijk te omzeilen, en vrijwel alle muziek is eenvoudig te vinden via bestandsuitwisselingsdiensten.

De grote platenlabels EMI, Universal, Warner en Sony BMG zijn de afgelopen maanden allemaal gaan experimenteren met de verkoop van muziek die niet is voorzien van DRM. Onbeveiligde muziek is onder meer te koop via Amazon, Wal-Mart en Apples iTunes.

Abonnementen

Volgens Hughes betekent die trend echter niet dat DRM dood is. Hij denkt dat muziek online steeds vaker niet in de vorm van losse nummers, maar als abonnementsdienst zal worden verkocht. Dat zou alleen met beveiliging mogelijk zijn.

Hughes denkt dat consumenten dat niet erg vinden, zolang ze de muziek maar kunnen gebruiken op de manier die ze voor ogen staat. Hij ziet daarom een toekomst voor vormen van DRM die minder hinder opleveren voor gewone gebruikers. "Mensen willen gewoon muziek. Als ze dat krijgen, kan DRM ze niets schelen."

Handdoek

Rajan Samtani, die voor een bedrijf werkt dat minder hinderlijke DRM tracht te ontwikkelen, bleek het niet met Hughes eens. "Ik denk dat het tijd wordt de handdoek in de ring te gooien", zei hij. "Er zijn te veel manieren om DRM te omzeilen."