STAMFORD - Nieuwe modellen hebben de verkoop van mobieltjes goed gedaan. Volgens het Amerikaanse marktonderzoeksinstituut Gartner zijn in het eerste kwartaal van dit jaar 112,7 miljoen toestellen verkocht. Dat is 18 procent meer dan in de vergelijkbare drie maanden vorig jaar.

In het vierde kwartaal van 2002 bedroeg de groei al 14 procent waarmee de toename van het aantal verkochte mobiele telefoons over het gehele jaar op 6 procent uitkwam.

Nokia versterkte zijn positie als marktleider met een aandeel van 35 procent. Op plaats twee bleef het Amerikaanse Motorola staan.

Dat concern kwam ondanks een kleine afname in de verkoop op een aandeel van bijna 15 procent. Grootste groeier is het Zuid-Koreaanse Samsung dat nu ruim 10 procent van de markt in handen heeft en naaste concurrent Siemens inmiddels ver achter zich laat. De Duitsers komen niet verder dan een marktaandeel van 7,6 procent.

Een analist van Gartner zei maandag te verwachten dat de verkoopcijfers dit jaar vooral in West-Europa explosief zullen stijgen dankzij nieuwe mobiele telefoons met kleurenschermpjes en geïntegreerde camera's.