AMSTERDAM - Wie een profiel heeft op MySpace, kan zijn gegevens binnenkort delen met allerlei andere websites en online diensten. De vriendensite breekt de muur rond zijn tuin af.

Gebruikers kunnen dankzij het initiatief - dat binnen enkele weken van start gaat - bijvoorbeeld de foto's op hun MySpace-pagina tonen op fotosite Photobucket, of hun favoriete muziek delen met hun contacten binnen Yahoo's instant-messagingdienst. Ook veilingsite eBay en 'microblogdienst' Twitter zijn bij het project aangesloten. Andere sites moeten volgen.

Volgens MySpace wordt de informatie niet ongevraagd verspreid: gebruikers kunnen straks precies aangeven welke informatie ze willen uitwisselen, en met welke diensten.

Ommuurde tuin

Profielensites als MySpace, Facebook en het Nederlandse Hyves zijn traditioneel 'ommuurde tuinen'. Gegevens en toepassingen die gebruikers in hun profiel opnemen, zijn daarbuiten niet beschikbaar.

De laatste tijd vertonen de muren echter steeds meer scheurtjes: de mogelijkheid om profielgegevens binnen andere online diensten te gebruiken, staat sterk in de belangstelling. Google lanceerde vorig jaar het platform OpenSocial, dat beoogt een standaard te ontwikkelen voor het uitwisselen van dergelijke informatie. Ook MySpace is bij dat project betrokken.

Nederland

Volgens Derk Fehmers van MySpace Nederland wordt het project wereldwijd uitgerold. Ook leden van de Nederlandse versie MySpace, die in februari officieel zijn deuren opende, kunnen hun gegevens straks dus delen met andere sites.

MySpace kijkt daarbij ook naar lokale uitwerkingen. "Aangezien eBay bij het project is aangesloten, ligt het voor de hand dat wij iets met Marktplaats gaan doen", zegt Fehmers. Vraag-en-aanbodsite Marktplaats is eigendom van eBay.

Gunst

Op de drukke markt voor sociale netwerken woedt een felle strijd om de gunst van internetters. Door zich om te vormen tot een centrale plaats voor het beheren en delen van persoonlijke gegevens, hopen de sites voor hun gebruikers meer en meer onmisbaar te worden.