AMSTERDAM - Een Vietnamees taalpakket voor Firefox blijkt kwaadaardige code te bevatten. Wie het pakket in zijn browser installeert, krijgt ongewenst reclame te zien.

Mogelijk kan de code ook worden misbruikt om andere malware op de computer te installeren, zo waarschuwt Mozilla, de organisatie achter de browser, in een aankondiging. Het taalpakket zou aangetast zijn door een virus.

De besmetting werd pas dinsdag ontdekt, maar vond vermoedelijk al medio februari plaats. Onduidelijk is hoeveel mensen door de malware zijn getroffen. Het taalpakket is sinds november ruim 16 duizend keer gedownload.

Procedure

Met behulp van taalpakketten kan de taal in bedieningselementen in de browser, zoals menu's en dialoogvensters, worden aangepast. Volgens Mozilla is de auteur van het Vietnamese pakket onschuldig.

Mozilla zegt in de verklaring dat alle bestanden op malware worden gecontroleerd voordat zij beschikbaar komen. Kennelijk is de kwaadaardige code in het taalpakket daar echter doorheen geglipt. De organisatie gaat de procedure herzien om herhaling te voorkomen.