AMSTERDAM - Nu een bod op internetbedrijf Yahoo is afgeketst, zou Microsoft nu vriendensite Facebook willen overnemen.

Volgens de Wall Street Journal hebben bankiers van het softwarebedrijf inmiddels informele gesprekken met Facebook gevoerd, om te polsen of die openstaat voor een bod.

Microsoft is naarstig op zoek naar mogelijkheden om zijn aandeel uit te breiden in de markt voor online diensten en advertenties. Het bedrijf weet zich meer en meer bedreigd door relatieve nieuwkomers als Google, dat zich met online diensten als GMail en kantoorsuite Google Docs steeds nadrukkelijker opwerpt als serieuze concurrent voor de software van Microsoft.

Zelfstandig

Afgelopen weekeinde maakte Microsoft bekend af te zien van een overname van Yahoo, nadat het internetbedrijf had laten weten een bod van bijna vijftig miljard dollar veel te laag te vinden.

Microsoft-oprichter Bill Gates zei woensdag tegen journalisten dat het bedrijf voorlopig een zelfstandige koers gaat varen en geen concrete overnameplannen meer heeft. Toch doen steeds meer geruchten de ronde dat Microsoft belangstelling zou hebben voor onder meer AOL, MySpace en Facebook.

Facebook

In de snelgroeiende vriendensite Facebook heeft Microsoft al een belang van 1,6 procent. Daarvoor betaalde het vorig jaar 240 miljoen dollar, waarmee de totale waardering voor het sociale netwerk uitkomt op zo'n 15 miljard.

Volgens analisten zou Facebook, met meer dan 100 miljoen gebruikers de tweede vriendensite ter wereld, op den duur kunnen kiezen voor zo'n overname, omdat het door de slechte Amerikaanse economie moeilijker wordt om voldoende inkomsten uit advertenties te halen.