ARNHEM - De digitale bewaking van een deel van de Veluwe blijkt succesvol te zijn. Sinds de handhavers in dat gebied zijn uitgerust met een palmtop, een gsm en een gps-systeem handelen zij aanzienlijk meer overtredingen in het buitengebied af.

Dat heeft projectleider R. Goedhart van de provincie Gelderland maandag gezegd. Het proefproject rond Uddel loopt in juli af. Goedhart hoopt dat er in het najaar meer gebieden op de Veluwe digitale bewaking zullen krijgen.

In het project werken gemeenten, provincie, waterschap, Natuurmonumenten, Het Geldersch Landschap, de Algemene Inspectiedienst van het ministerie van Landbouw, politie en de Koninklijke Houtvesterijen samen. Negentien handhavers van deze organisaties kunnen elkaar met behulp van de elektronische apparatuur voortdurend bereiken, zodat overtredingen ook meteen door de juiste instantie kunnen worden aangepakt. Sinds het begin van het project zijn al ruim 40 overtreders betrapt volgens Goedhart.

Uitrusting

Een complete uitrusting voor een persoon kost ongeveer 2000 euro. Een projectbureau heeft alle deelnemers geleerd handig om te gaan met de elektronische mogelijkheden. Goedhart stelt dat de handhavers sterk de indruk hebben dat het aantal overtredingen dalend is, nu de pakkans een stuk groter is geworden.

Toezichthouders in het buitengebied komen namelijk niet elke dag in hun hele gebied. Ook heeft iedereen andere bevoegdheden. "Tot nu toe zag bijvoorbeeld een boswachter wel eens een illegale vuilstort, maar dat kwam dan niet verder, omdat dat niet zijn verantwoordelijkheid is. Nu meldt hij precies waar en wanneer hij iets ziet en dan kan het bevoegd gezag er achteraan gaan. Illegale stort, het los laten lopen van honden en illegaal bomen kappen zijn de meest voorkomende overtredingen", aldus Goedhart.

Bestemmingsplannen

Via internet kunnen de handhavers ter plekke ook meteen bestemmingsplannen, verleende vergunningen en kaarten bekijken. Dat was vooral handig in de tijd van de begrenzingen in verband met de vogelpest. Maar het digitale archief is volgens de projectleider ook meteen het struikelblok in het project. "Het blijkt dat er nog heel veel zaken niet op internet staan. We willen het digitale toezicht graag uitbreiden naar de hele Veluwe, maar dan moet er nog wel veel voorwerk worden gedaan."