KIRKLAND - Een aantal grote Amerikaanse technologiebedrijven heeft de krachten gebundeld om een doorbraak te bewerkstelligen voor de draadloze internettechniek WiMAX.

Gezamenlijk investeren zij 3,2 miljard dollar (2,1 miljard euro) in Clearwire, een bedrijf dat in de Verenigde Staten een landelijk netwerk wil aanleggen.

Onder de partijen bevinden zich chipfabrikant Intel en internetgigant Google. Zij leggen respectievelijk 1 miljard dollar en 500 miljoen dollar op tafel. Verder doen de kabelmaatschappijen Comcast, Time Warner en Bright House Networks mee aan het project. De partijen krijgen daarmee gezamenlijk 22 procent van Clearwire in handen.

De grootste aandeelhouder van Clearwire wordt het telecombedrijf Sprint Nextel met een meerderheidsbelang van 51 procent. Sprint brengt daarvoor zijn WiMAX-activiteiten in de gezamenlijke onderneming onder.

Duur

WiMAX is een veelbelovende techniek die draadloos internet over grote afstanden mogelijk maakt. Het gaat echter om een relatief dure technologie. Tot dusver zijn er vooral proeven mee gedaan. Intel deed dat bijvoorbeeld in het Amazone-gebied van Brazilië.

Google

Dat Google WiMAX omarmt, is niet vreemd. Het bedrijf achter de populaire internetzoekmachine poogde eerder dit jaar tevergeefs in de VS frequenties te bemachtigen voor snel draadloos internet voor mobiele telefoons. Google zoekt naar wegen om zijn nieuwe besturingssysteem voor mobiele telefoons, Android, aan de man te brengen. WiMAX biedt nu een nieuwe kans.

Casema

In Nederland bezit het kabelbedrijf Casema WiMAX-licenties. Casema heeft er altijd mee geschermd deze op termijn te willen inzetten als alternatief voor draadloos internet van aanbieders van mobiele telefonie.