DEN HAAG - Softwareontwikkelaar Unicaresoft moet alle geregistreerde domeinnamen die gebruik maken van de naam MSNLOCK binnen veertien dagen op naam van Microsoft zetten.

Dat oordeelde de rechtbank in Den Haag woensdag. Volgens de rechtbank maakt Unicaresoft inbreuk op het merkenrecht van Microsoft wat betreft het merk MSN.

Microsoft daagde Unicaresoft voor de rechter omdat het bedrijf voor een softwareoplossing tegen te veel chatten en internetten door kinderen gebruik maakt van de productnaam MSNLOCK.

Benzoy

Carola Eppink, die Unicaresoft vertegenwoordigt, bedacht het programma en veranderde de naam van het programma na een klacht van Microsoft in Benzoy. Microsoft wilde echter ook dat domeinnamen met MSNLOCK werden geschrapt.

Boete

Microsoft kreeg gelijk van de rechter. Wanneer Unicaresoft niet binnen veertien dagen alle domeinnamen heeft overgeleverd, moet het bedrijf voor iedere dag 2500 euro boete aan Microsoft betalen. Ook moet de softwareontwikkelaar de kosten van het kort geding betalen, dat momenteel 18.135 euro bedraagt.

Pyrrusoverwinning

Eppink liet weten het spijtig te vinden dat de domeinnaam MSNLOCK aan Microsoft is toegekend. Unicaresoft stelt dat Microsoft een pyrrusoverwinning boekte. "Ze winnen de rechtszaak, maar verliezen de slag om de publieke opinie."

Het bedrijf kreeg uit meer dan 36 landen, van Frankrijk tot India, vele steunbetuigingen. Dat kenmerkt het maatschappelijk probleem van kinderen die zich moeilijk van het chatten en internetten kunnen losmaken, aldus Unicaresoft. De softwareontwikkelaar gaat Benzoy verder optimaliseren en op korte termijn doorontwikkelen voor gebruik binnen scholen.