AMSTERDAM - De Hema en videokunstenaar Eboman zijn de Nederlandse gelauwerden bij de prestigieuze Webby Awards. Grootste winnaar is evenwel de New York Times.

De krant krijgt tijdens de Internet Week in juni maar liefst acht exemplaren uitgereikt van de 'Oscars van internet'. De jury vond NYtimes.com onder meer de beste nieuwswebsite, de beste mobiele nieuwssite en de site die het beste gebruik maakt van animatie.

De satirische website The Onion krijgt zeven Awards, en onder meer Apple viel vier keer in de prijzen. In totaal worden 117 Webby's uitgedeeld.

HEMA

Onder de winnaars zijn twee Nederlandse genomineerden. Reclamebureau CCCP krijgt een Webby Award voor een 'viral' die het voor winkelketen Hema maakte.

Eboman

Videokunstenaar Eboman krijgt de prijs voor beste editing voor zijn project ¡Viva la Creaçión!. Daarbij konden internetters filmpjes insturen, die door Eboman werden hergebruikt in videoclips.

Publieksprijs

Het Amsterdamse mediabureau Media Catalyst was eveneens genomineerd voor een site die het ontwierp voor Canon. De Webby Award in de categorie Rich Media Advertising ging aan zijn neus voorbij, maar het bureau kreeg wel de publieksprijs.