AMSTERDAM - Yahoo wapent zich tegen ontevreden investeerders door al snel zijn aandeelhoudersvergadering te houden. Dissidente aandeelhouders hebben zo weinig kans de huidige bedrijfsleiding dwars te zitten.

Het bedrijf maakte maandagavond bekend de bijeenkomst op 3 juli te houden. Dat geeft aandeelhouders maar korte tijd om kandidaten aan te dragen voor de Raad van Bestuur: uiterlijk op 15 mei moeten die zich melden.

Het aandeel Yahoo leverde maandag zo'n 20 procent in, nadat Microsoft afgelopen weekeinde bekendmaakte af te zien van een overname van het internetbedrijf. De top van Yahoo, die Microsofts bod van bijna 50 miljard dollar als 'onvoldoende' afwees, heeft veel uit te leggen aan investeerders, die de waarde van hun belegging zo fors zagen dalen.

Coup

Microsoft-topman Steve Ballmer liet in een brief aan Yahoo-collega Jerry Yang weten geen vijandige overnamepoging te willen doen. Ook sloot hij uit een couppoging te willen organiseren, waarbij aandeelhouders nieuwe bestuurders benoemen die welwillend tegenover een overname staan.

Ontevreden aandeelhouders zouden zo'n coup ook op eigen initiatief kunnen plegen. Nu de termijn waarbinnen zij kandidaten kunnen aanmelden voor een bestuursfunctie zo kort is, lijkt de kans echter klein dat ze de machtsgreep op tijd kunnen organiseren. Bovendien ligt er sinds het afhaken van Microsoft geen kant-en-klaar overnamebod meer klaar.