AMSTERDAM - Microsoft heeft zijn bod op Yahoo weliswaar ingetrokken, maar daarmee is de strijd om het internetbedrijf nog niet voorbij. Volgens analisten zou de softwaregigant best eens alsnog aan het langste eind kunnen trekken.

Microsoft maakte dit weekeinde bekend dat het afziet van de aankoop van Yahoo, nadat dat bleef volharden in zijn afwijzing van de avances. Eerder had Microsoft zijn bod op het bedrijf nog met vijf miljard dollar verhoogd tot bijna 50 miljard dollar, of 33 dollar per aandeel.

Dat deed het onder andere omdat de waarde van het oorspronkelijke bod van 44,6 miljard dollar sinds februari flink in waarde was gedaald. De aankoop van Yahoo zou deels worden betaald in aandelen, maar die liepen sindsdien door tegenvallende cijfers fikse klappen op.

Volgens Yahoo was ook het verhoogde bod nog te laag: de top van het internetbedrijf vroeg 37 dollar per aandeel. Microsoft besloot daarop het bod in te trekken, en maakte ook bekend af te zien van een vijandige overname of een bestuurlijke coup bij Yahoo.

Feestje

De vraag is of de top van Yahoo, die zich de afgelopen met man en macht tegen de overname heeft verzet, veel reden heeft voor een feestje. Het bedrijf heeft het financieel moeilijk, en ziet de achterstand op concurrent Google alleen maar groeien. Beleggers reageerden dan ook negatief op de uitkomst van de overnamestrijd: het aandeel Yahoo verloor maandagochtend op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq zo'n 20 procent.

Volgens analisten zou Microsoft daarom alsnog wel eens aan het langste eind kunnen trekken. Henry Blodget van Silicon Alley Insider denkt dat het bedrijf Yahoo nog dit jaar zal kunnen overnemen voor een beduidend lager bedrag dan het nu heeft geboden.

MySpace

Het is echter ook goed denkbaar dat Microsoft, dat op zoek is naar een grote overnamekandidaat om zijn positie op de snelgroeiende markt voor online diensten en advertenties te verbeteren, zijn aandacht nu zal richten op andere internetbedrijven. Vriendensites MySpace en Facebook en webportaal AOL zouden in de belangstelling van Microsoft staan.

Google

In dat geval wordt Yahoo mogelijk gedwongen de voorzichtige samenwerking met rivaal Google verder uit te bouwen om het hoofd boven water te houden. In het vuur van de strijd met Microsoft maakte Yahoo al bekend te gaan experimenteren met advertentieverkoop via de zoekgigant.