AMSTERDAM - Microsoft erkent dat er in het nieuwe besturingssysteem Windows XP enkele beveiligingslekken zijn gevonden waardoor hackers gegevens kunnen stelen of de computer 'verkeerde' opdrachten kunnen laten uitvoeren.De problemen in het systeem werden vijf weken geleden al ontdekt door drie medewerkers eEye Digital Security in Californië.

Het probleem zit in de universele 'Plug and Play' functionaliteit (UPnP-service) waarmee apparaten contact maken en communiceren met de computer. Deze functie zit standaard in de XP-systemen en zijn apart te downloaden voor Windows ME-gebruikers.

Eén van de problemen doet zich voor bij een 'buffer overflow'

Volgens Microsoft-woordvoerder Scott Culp gaat het om zeer ernstige beveiligingsfouten. Hij raadt XP-gebruikers aan om snel de 'fix' te downloaden

Ongelegen

De ontdekking komt voor Microsoft op een ongelegen moment. Het concern hoopt in deze belangrijke kerstperiode veel softwarepakketten af te zetten. Het beveiligingslek is extra pijnlijk omdat de verkoop van Windows XP tot dusver tegenvalt. De software werd eind oktober gepresenteerd als het besturingssysteem van de nieuwe eeuw.

"We geloven nog altijd dat XP de veiligste Windows-versie allertijden is", meldt woordvoerder Culp. "Ook al werken we continu aan de verbeteringen, perfect zal het nooit helemaal zijn."

/LINKSDe patch voor de Nederlandstalige Windows XP