REDMOND - Softwaregigant Microsoft en internetbedrijf Yahoo hebben vrijdag gesprekken geïntensiveerd in een poging tot een vriendschappelijke overeenkomst te komen rond een eventuele overname van Yahoo.

Dat meldden bronnen vrijdag tegenover persbureau Reuters.

Er wordt druk gespeculeerd over de mogelijke overname sinds de deadline van het eerdere bod van Microsoft op Yahoo afgelopen weekeinde verstreek. Yahoo ging niet in op het bod ter waarde van 44 miljard dollar (28 miljard euro), omdat het te laag zou zijn.

Vijandig bod

Vrijdag meldde The Wall Street Journal dat bestuursvoorzitter Steve Ballmer van Microsoft zou neigen tot een vijandig bod. Ballmer zou volgens diverse media nog tot vrijdagochtend hebben getwijfeld over de richting die hij op wil. Er liggen nog diverse opties open.

Microsoft zou direct naar de aandeelhouders kunnen stappen met het bod dat nu neerkomt op ruim 29 dollar per aandeel. Ballmer zette Yahoo eerder onder druk door te dreigen dat een eventueel vijandig bod lager zal zijn dan het 'vriendelijke' eerste bod.

Steun

Microsoft zou het bod ook kunnen verhogen om op deze manier de steun van de directie van Yahoo te verkrijgen. Volgens de krant The New York Times zou Microsoft overwogen hebben om het bod naar 32 of 33 dollar per aandeel omhoog te krikken.

Een informele rondvraag onder grootaandeelhouders van Yahoo zou echter hebben uitgewezen dat zij denken aan een prijs van 35 tot 37 dollar per aandeel.

Microsoft zou dan alsnog bot vangen, hoewel de aandeelhouders wellicht hun eisen zouden verlagen als zij een 'take-it-or-leave-it'-aanbod krijgen. Ballmer liet afgelopen week weten "precies" te weten hoeveel Yahoo waard is en "geen cent meer te betalen".

Weglopen

De softwaregigant zou ook kunnen weglopen en het bod laten voor wat het is. Ballmer suggereerde dat hij dit nog liever zou doen dan te veel betalen voor het internetbedrijf.

Ook lieten verscheidene functionarissen van Microsoft weten dat het bedrijf ook zonder Yahoo de internetmarkt met succes kan veroveren.

Tijd

Welke kant Microsoft ook op wil, de tijd dringt. Verscheidene media meldden dat Yahoo een dezer dagen akkoord zou kunnen gaan met een nauw samenwerkingsverband met internetzoekmachine Google. Dit zou de concurrentiepositie van Yahoo versterken en de kans vergroten dat het bedrijf zelfstandig blijft.

Microsoft zou in dat geval met een aanzienlijk hoger bod moeten komen om de belangstelling van de Yahoo-aandeelhouders te winnen.