AMSTERDAM - Yahoo heeft een deadline laten verlopen waarbinnen het bedrijf kon instemmen met een bod door Microsoft. Het softwarebedrijf beraadt zich nu op een vijandige overname van de internetonderneming.

Microsoft sprak bij monde van topman Steve Ballmer dreigende taal, toen het begin deze maand liet weten dat het zich rechtstreeks tot Yahoos aandeelhouders zou wenden als de leiding van het internetbedrijf het bod van bijna 45 miljard dollar naast zich zou neerleggen. Yahoo zei in februari het bod, dat ruim boven de huidige beurswaarde ligt, te laag te vinden.

Microsoft en Yahoo voerden de afgelopen weken wel gesprekken. Pogingen om alsnog tot een akkoord te komen, liepen echter op niets uit.

Koersdaling

Inmiddels is het gat tussen het bod en de werkelijke waarde van Yahoo bovendien een stuk kleiner geworden. Microsoft wil de aankoop deels in eigen aandelen betalen, maar die hebben door tegenvallende cijfers de afgelopen weken flink aan waarde ingeboet. Bovendien presenteerde Yahoo eerder deze maand goede winstcijfers, vooral dankzij de succesvolle beursgang van dochterbedrijf Alibaba.com.

De komende dagen zal Microsoft moeten besluiten hoe het op het verlopen van het ultimatum reageert. Volgens de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal staat dat nog lang niet vast. Binnen Microsoft zou het verzet tegen de dure aankoop groeien, omdat het bedrijf het geld en de energie nodig zou hebben om andere problemen het hoofd te bieden.

Klappen

Als het bedrijf de overnameplannen doorzet, kan het twee dingen doen. Naast de mogelijkheid om Yahoos aandeelhouders rechtstreeks met het bod te benaderen, kan het op een aanstaande aandeelhoudersvergadering proberen bestuurders te laten benoemen die welwillend tegenover de overname staan.

Ook is het denkbaar dat Microsoft het bod intrekt. In dat geval zou de koers van Yahoo wel eens flinke klappen te verwerken kunnen krijgen, waarna de druk van Yahoos aandeelhouders mogelijk toeneemt om juist alsnog in te stemmen met een overname.