AMSTERDAM - Zes Nigeriaanse e-mailoplichters zijn woensdag veroordeeld door de Amsterdamse rechtbank. De hoofdverdachte O. kreeg 4,5 jaar celstraf en moet ruim 205.000 euro betalen aan de gedupeerden. De tweede hoofdverdachte I. kreeg 3,5 jaar celstraf en een boete van 8.641,55 euro. De twee zijn veroordeeld wegens oplichting, valsheid in geschrifte, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

De andere vier verdachten kregen respectievelijk 301 dagen, 2,5 jaar, 3 jaar en 3 jaar celstraf. Ook deze vier zijn veroordeeld wegens valsheid in geschrifte, witwassen, oplichting en deelname aan een criminele organisatie.

De 'Nigerian Money Scam' is een van de meest langlopende oplichtingszaken op het internet. Al jaren verstuurt de Nigeriaanse bende e-mails naar miljoenen willekeurige internetgebruikers met het verhaal dat ze bemiddelen voor een afgezet Afrikaans staatshoofd (of een ander 'geloofwaardig' persoon). De oplichters vragen de ontvanger daarin zijn bankrekening beschikbaar te stellen voor het doorsluizen van enkele miljoenen dollars. Meewerken zal gul beloond worden...

Vloeistof-truc

Daar weet een Zwitserse hoogleraar alles van. De Zwisterse professor vloog van Bern naar Amsterdam. Hij ging met twee verschillende oplichtersgroepen in zee en dacht met zijn vermeende verdiensten bij de ene groep de deal met de andere te kunnen financieren. Het resultaat was twee aangenaaide oren. De prof had het grootste deel van het geld dat hij gebruikte van vrienden geleend.

Beide groepen bedienden zich van de vloeistof-truc. Een zeer exclusief en peperduur goedje. De prof moest er bij de ene groep niet minder dan 350.000 dollar voor neertellen, bij de andere 'slechts' 65.000 dollar. De verdachten demonstreerden de werking ervan en stuurden de hoogleraar met een schoongemaakt dollarbiljet naar een wisselkantoor. De stof had gewerkt, want het kantoor wisselde het probleemloos.

Het begon de professor pas te dagen dat hij zich grof liet uitkleden toen hij, alleen in een Amsterdamse hotelkamer, zelf met een fles biljetreinigingschemicaliën aan de slag moest. Volgens instructies had hij de fles eerst in de leeggemaakte minibar geplaatst, om hem daar na een tijdje weer voorzichtig uit te halen en op een tafel op kamertemperatuur te laten komen. Na een minuut of veertig explodeerde de fles met kracht - het schuim zat tot op het plafond.

De hoogleraar heeft zijn lesje wel geleerd. De hoofdverdachte O. moet al het geld aan de man terugbetalen.