DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag heeft woensdag twee Schiedammers veroordeeld tot levenslang voor drievoudige moord. Een derde verdachte kreeg 20 jaar cel en TBS met dwangverpleging. Het hof achtte bewezen dat de mannen in november 2001 een 39-jarige vrouw, haar 16-jarige dochter en de evenoude vriend van de dochter in een woning aan de Giessenstraat in Dordrecht hebben doodgeschoten.

De met levenslang bestrafte U.U. en E.Z. wilden samen met R.M., die 20 jaar cel kreeg, een 35-jarige handelaar in Playstation-spelcomputers beroven. De Schiedammers zouden hebben gedacht dat er veel geld te halen was in de woning. Dat viel tegen met een buit van 700 euro, wat sieraden en computerapparatuur. Ze hadden geen rekening gehouden met andere aanwezigen.

Geen bivakmutsen

De overvallers maakten bij de overval geen gebruik van hun bivakmutsen, zodat ze herkenbaar waren. Toen de rovers erachter kwamen dat de 39-jarige vrouw, de dochter en het vriendje ook in het huis waren, zouden ze in onderling overleg hebben besloten dat alle getuigen dood moesten.

De slachtoffers kwamen op gruwelijke wijze aan hun eind. Ze werden geboeid met touw en hun monden werden afgeplakt. Ze kregen een krant over hun hoofd en werden vervolgens geliquideerd. Ondertussen slaagde de Playstation-handelaar erin zich te ontdoen van zijn boeien en het huis uit te komen. Ook een 11-jarige dochter werd gespaard: zij lag te slapen.

De rechtbank veroordeelde de drie mannen bijna een jaar geleden tot levenslang voor doodslag. Volgens de rechter waren ze alledrie even schuldig aan het bloedbad. Een van hen kreeg ook TBS opgelegd. Moord achtte de rechter toen niet bewezen, omdat de mannen niet van tevoren hadden bedacht dat de mensen in het huis dood moesten.