AMSTERDAM - Een nieuwe muzieksite van Nederlandse bodem verkoopt liedjes die niet zijn beveiligd tegen ongeoorloofd kopiëren. Directeur Erwin van den Boom van moederbedrijf Target Media "gelooft niet in DRM".

Op Downloadmusic.nl zijn hoofdzakelijk nummers van Nederlandse muzikanten te vinden. Het gaat evenwel niet uitsluitend om Nederlandstalige liedjes: ook artiesten als Anouk en Di-Rect zijn vertegenwoordigd. Daarnaast kent de site een beperkte selectie aan buitenlands materiaal, zoals KT Tunstall en Norah Jones.

Een los nummer kost minimaal 1,30 euro. Klanten rekenen dan af door te bellen naar een 0900-nummer. Andere betaalopties zijn duurder: afrekenen via iDeal kost 2,20, per sms 3 euro. Hoewel die prijzen in vergelijking met bijvoorbeeld Apples iTunes aan de hoge kant zijn, is dat niet duur, meent directeur Erwin van den Boom van Target Media, het bedrijf achter de site.

"Bij andere sites moet je vaak een abonnement nemen, kun je alleen een complete single downloaden, of zijn er allerlei verborgen kosten voor gebruik van je mobiele telefoon", zegt hij. "Bij ons betaal je niets extra."

Geen DRM

De muziek wordt verkocht in MP3-formaat, en is niet voorzien van de omstreden kopieerbeveiligingstechnologie DRM. "Dat was voor ons een keiharde voorwaarde", zegt Van den Boom. "Wij zien DRM als een onnodige beperking van de keuzevrijheid van de consument, die de doorbraak van de online muziekmarkt belemmert."

Beveiligde muziek kan vaak maar op een beperkte selectie aan apparaten worden afgespeeld. Muziek die is voorzien van Microsofts beveiliging is bijvoorbeeld niet geschikt voor Apples iPod, terwijl muziek uit Apples iTunes-winkel op de meeste andere MP3-spelers niet beluisterd kan worden.

Ringtones

Veel online muziekwinkels willen daarom afstappen van de verkoop van beveiligde liedjes. Niet zelden stuiten die plannen echter op verzet van platenmaatschappijen, die vrezen dat de muziek dan ten prooi zal vallen aan grootschalige piraterij. Dat Target Media er wel in is geslaagd tot een akkoord te komen, dankt het bedrijf aan zijn goede contacten met de labels, meent Van den Boom. Target Media doet al langer zaken met de muziekindustrie als handelaar in ringtones voor mobieltjes.

Het bedrijf heeft afspraken weten te maken met onder meer EMI, Universal en de belangrijkste onafhankelijke labels. EMI besloot vorig jaar zijn vrijwel volledige catalogus onbeveiligd aan te bieden.