LONDEN - Het Britse concern Invensys verkoopt de verliesgevende Nederlandse softwaremaker Baan (2700 medewerkers) aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij General Atlantic Partners. Deze betaalt voor Baan 85 miljoen pond sterling (118 miljoen euro), iets meer dan analisten verwachtten. Het verkoopbedrag blijft echter ver beneden de 711 miljoen euro die de Britten in 2000 voor Baan neertelden.

Invensys bevestigde dinsdag dat de verkoop nagenoeg rond is. Al enkele dagen liepen er geruchten rond Baan. Als belangrijkste gegadigde gold echter de eveneens Amerikaanse investeringsmaatschappij Texas Pacific Group.

Invensys heeft hard geld nodig om aan zijn pensioenverplichtingen te kunnen voldoen. Het kampt verder met een schuld van 1,6 miljard pond (2,2 miljard euro). Deze week komt Invensys met jaarcijfers. Analisten verwachten een negatief bedrijfsresultaat van 250 miljoen pond. Daar komen dan nog eens herstructureringskosten en afschrijvingen bovenop, waardoor het verlies kan oplopen tot meer dan een miljard pond (1,4 miljard euro).

Met de verkoop komt ook oprichter Jan Baan weer buitenspel te staan. Hij zei in april een mogelijke terugkoop van het bedrijf te willen bekijken als Invensys met een voorstel zou komen. Jan Baan en broer Paul moesten in 1998 het veld ruimen toen duidelijk was geworden dat het bedrijf zijn resultaten te mooi had voorgesteld.