AMSTERDAM - Microsoft biedt sinds woensdag een Nederlandstalige versie aan van een groot pakket updates voor besturingssysteem Windows Vista. Voor Windows XP komt eind deze maand zo'n Service Pack uit, het derde voor Vista's voorganger.

SP1 voor Vista moet het besturingssysteem sneller en betrouwbaarder maken. Het bundelt enkele honderden updates die Microsoft sinds de verschijning van het besturingssysteem eind 2006 heeft uitgebracht, en bevat daarnaast oplossingen voor enkele andere problemen.

Versies in het Engels, Frans, Duits, Spaans en Japans waren al sinds half maart beschikbaar. Vorige week maakte Microsoft bekend dat ook de Nederlandse editie klaar was.

Vista SP1 is nu verkrijgbaar via Windows Update, een website waar updates voor het besturingssysteem kunnen worden gedownload. Over een maand wordt het pakket ook aangeboden via de automatische updatefunctie van Windows.

Windows XP

Tegelijkertijd werd duidelijk dat eind deze maand ook Vista's voorganger Windows XP een derde, en vermoedelijk laatste opfrisbeurt krijgt. Volgens het doorgaans goed ingevoerde Neowin is XP SP3 vanaf 29 april voor de consument beschikbaar.

Functies

Het pakket lost een groot aantal problemen op die eerder met losse updates zijn aangepakt. Ook voegt het enkele nieuwe functies toe. Zo moet Network Access Protection er voor zorgen dat systeembeheerder computers de toegang tot een netwerk kunnen ontzeggen, als die niet aan het veiligheidsbeleid van de organisatie voldoen. Die technologie is ook beschikbaar in Vista.