HILVERSUM - Yorin FM is binnenkort landelijk te beluisteren. De zender heeft een frequentie verworven van het ministerie van Economische Zaken voor de vrije zenders. Dat heeft een woordvoerster maandag bevestigd. "We zijn buiten zinnen van blijdschap." Voor de frequentie werd een kleine 33 miljoen euro betaald.

Daarnaast heeft Yorin FM, onderdeel van de Holland Media Groep (HMG), ook een frequentie bij de 'geclausuleerde' pakketten gekregen, dus met een duidelijk profiel. Deze zender gaat RTL FM heten en zal 'muziek, nieuws en entertainment' brengen.

In het geclausuleerde pakket heeft ook ID&T een frequentie toebedeeld gekregen. Deze dance-zender kreeg in het onderdeel 'recente muziek' de voorkeur boven UDC, Juize (van radio538) en Sky Wave (van Sky Radio).

Businessnieuws Radio

Onder het profiel 'nieuws' heeft Businessnieuws Radio een radiofrequentie verworven. De zender krijgt daarmee landelijke dekking. Het ministerie van Economische Zaken maakte maandag de uitslag van de frequentieveiling bekend. Businessnieuws Radio heeft 1,3 miljoen euro neergeteld voor de kavel.

De nieuwszender heeft de frequentie verworven in de zogenoemde geclausuleerde zenders, dus zenders met een duidelijk profiel. In deze categorie hebben nog drie andere zenders een frequentie gekregen, namelijk Gouwe Ouwe Zender (van Sky Radio), ID&T en RTL FM (van HMG). Het was de bedoeling dat er nog een landelijke FM-kavel zou komen voor klassieke en/of jazzmuziek. Deze werd echter niet toegewezen.

Radio 538 opgetogen

Bij Radio 538 gingen maandagmiddag de champagneflessen open. De zender kreeg een FM-frequentie voor de komende acht jaar. Radio 538 moet wel van plaats verhuizen. De huidige frequentie (101.2) gaat naar Sky Radio, 538 krijgt het FM-pakket. "Dat terwijl wij een hoger bod hebben uitgebracht", aldus een verbaasde directeur/groot-aandeelhouder L. Harding.

Komend weekeinde veranderen veel meer zenders van frequentie. Volgens Harding wordt het voor de luisteraar door deze "volksverhuizing" een "chaos". "Dat is ongunstig voor de commerciële radiostations. De publieke zenders zullen daarvan profiteren."

Radio 538 is in de nieuwe situatie de enige commerciële zender met een landelijke dekking. De zender is ook via de middengolf in Zuid-Limburg te ontvangen.

Radio 10

Radio 10 heeft bij de verdeling zijn plaats op de FM verloren. Dat bevestigt directeur E. de Zwart maandag. De plek ging tot verbazing en boosheid van De Zwart naar de 'Gouwe Ouwe Zender'. De frequentie is .0 FM in het midden van het land en 103.3 in Rotterdam.

Volgens de directeur had Radio 10 een hoger bod gedaan dan de concurrent. "Kennelijk zijn er andere redenen om de Gouwe Ouwe Zender de voorkeur te geven. Ik maak me zorgen over de werkgelegenheid van Radio 10 en ben zwaar teleurgesteld. De zender telt 35 medewerkers en bestaat al vijftien jaar", aldus De Zwart.

Noordzee FM

Hij was wel blij met de FM-frequentie voor Noordzee voor de komende acht jaar. Noordzee krijgt de frequentie 100.7, waar Sky Radio zat. Radio 10 en Noordzee FM maken deel uit van het mediabedrijf Talpa.