AMSTELVEEN - De digitale camera heeft de traditionele camera in omzet verslagen. Tussen februari en juli van dit jaar ging er voor f 149 miljoen aan fototoestellen over de toonbank, waarvan 53 procent in digitale apparaten. Dat staat in de GfK Jaargids 2002.

Het traditionele fototoestel is in stuks nog altijd koploper. Meer dan driekwart van de verkochte camera's is nog altijd van het 'oude' soort. "De digitale camera is een stuk duurder", zegt C. Richards van marktonderzoeksbureau GfK Benelux. "Daardoor is het omzetaandeel zo hoog. We zien dat ze de afgelopen maanden iets goedkoper zijn geworden. Daar staat tegenover dat er meer van over de toonbank gaan."

De verkoop van digitale camera's schoot in de periode tussen februari en juli met 95 procent omhoog tot 100.000 stuks, ongeveer gelijk aan de afzet in heel 2000.

De fotowinkels verkopen nog altijd de meerderheid van de toestellen met een omzetaandeel van 64 procent. Maar de elektrovakhandel rukt op met een omzetstijging van liefst 174 procent. Elektronicawinkels hebben een marktaandeel van 21 procent.