WASHINGTON - Gestolen en gevoelig militair materiaal wordt probleemloos via internet verkocht. Dit meldden Amerikaanse media vrijdag.

Onder de aanbiedingen die op de veilingsites eBay en Craigslist verschijnen, zijn speciale pakken die bescherming bieden tegen biologische wapens, speciale nachtkijkers, speciale kogelwerende uitrustingen die vrijwel uitsluitend worden gebruikt door de Amerikaanse strijdkrachten in Irak en Afghanistan en de in Iran gewilde onderdelen van het gevechtsvliegtuig Grumman F14.

Onderzoekers van het aan het Amerikaanse Congres verbonden Regerings Aansprakelijkheidsbureau (GAO) hebben ruim een jaar lang gedaan alsof ze klanten waren. Ze kregen de niet voor de vrije verkoop bestelde militaire goederen gewoon geleverd. De verkopers vroegen nergens naar.

De meeste goederen die ze tussen januari vorig jaar en vorige maand aanschaften waren gestolen uit opslagplaatsen van de strijdkrachten.

Regels

Een medewerkster van eBay zei dat de onderneming zijn best doet illegale praktijken te weren maar met dagelijks zeven miljoen extra aanmeldingen is dat geen eenvoudige opgave. Op de site staan doorgaans 113 miljoen zaken te koop.

De website Craigslist heeft soortgelijke problemen en slechts 25 mensen in vaste dienst. De baas van Craigslist, Jim Buckmaster, zei donderdag tegen Congresleden dat de regels over wat wel en niet mag worden verkocht bovendien onduidelijk zijn.

Inventarisatie

Niet alle militaire zaken die de onderzoekers via internet kochten, waren geheim of verboden voor openbare verkoop. Maar het waren wel allemaal zaken die door de strijdkrachten en dus door de belastingbetaler waren aangeschaft. Het ministerie van Defensie is door de problemen met verdwijnende voorraden in 2006 begonnen met een grote inventarisatie.