AMSTERDAM - Britse internetproviders willen dat de BBC mede opdraait voor de kosten van uitbreiding van hun netwerken. De iPlayer, waarmee inwoners van het Verenigd Koninkrijk via internet uitzendingen van de Britse publieke omroep kunnen bekijken, genereert veel extra dataverkeer.

Dat meldt de BBC zelf. De omroep introduceerde de iPlayer vorig jaar om Britten de gelegenheid te geven gemiste programma's via internet te downloaden alsnog te zien. Volgens de BBC is dat een groot succes: in de eerste drie maanden werden via de software 42 miljoen uitzendingen bekeken.

Miljard

De Britse telecomwaakhond Ofcom becijferde dat internetproviders zo'n 832 miljoen pond (ruim 1 miljard euro) moeten investeren om te voldoen aan de extra vraag naar bandbreedte die dat succes met zich heeft meegebracht.

De ISP's menen dat de BBC voor een deel van die kosten moet opdraaien. Vorig jaar waarschuwden zij al dat internet 'niet gebouwd is voor video', en dat ze de iPlayer zouden blokkeren als de BBC niet meebetaalt. De omroep meent echter dat dat een verantwoordelijkheid is van de providers zelf.

Wii

In de tussentijd gaat de BBC onverstoorbaar door met de uitbreiding van de dienst. Woensdag maakte de omroep bekend ook een Wii-versie van de iPlayer te gaan aanbieden. Daarmee kunnen Britten de programma's ook via de spelcomputer van Nintendo bekijken.

Eerder werd al bekend dat de BBC zo snel mogelijk versies van de iPlayer wil uitbrengen voor Apple- en Linuxgebruikers. De huidige software werkt alleen onder Windows.