AMSTERDAM - De Nederlandse versie van een langverwacht pakket updates voor Microsofts nieuwe besturingssysteem Windows Vista is komende week beschikbaar. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.

Het zogenoemde Service Pack 1 bundelt de 374 updates die Microsoft sinds de verschijning van Windows Vista eind 2006 heeft uitgebracht. Daarnaast bevat het volgens het bedrijf belangrijke verbeteringen op het gebied van snelheid, stabiliteit en veiligheid. Versies in het Engels, Frans, Duits, Spaans en Japans waren al sinds half maart beschikbaar.

Boycot

Na de verschijning van Vista klaagden nogal wat gebruikers over het systeem. Het zou soms traag zijn, en niet goed samenwerken met veel randapparatuur, zoals printers, scanners of camera's. De Consumentenbond noemde Vista zelfs een 'onaf' product en riep op tot een boycot.

Microsoft lanceerde naar aanleiding daarvan een website om gebruikers van Vista betere ondersteuning te bieden. Die bevat antwoorden op de meeste gestelde vragen, maar gebruikers kunnen er ook een formuliertje invullen om technische ondersteuning te vragen. Via die site zijn op ie manier in totaal bijna 2500 klachten gemeld, die op drie na zijn verholpen.

Opgelost

Volgens Microsoft zijn de meeste van die problemen nu opgelost. Het grootste deel vond zijn oorzaak in nog ontbrekende stuurprogramma's voor de weigerachtige randapparatuur. Inmiddels hebben de meeste fabrikanten die zogenoemde drivers alsnog beschikbaar gesteld. Andere veelgehoorde klachten, zoals het trage kopiëren van bestanden en het langzame ontwaken uit de slaapstand, zijn in SP1 ook aangepakt.

Met het Service Pack introduceert Microsoft ondersteuning voor enkele nieuwe technologieën, zoals een nieuwe standaard voor draadloos netwerkverkeer en voor bestandsopslag op flashdrives. Daarnaast bevat SP1 enkele verbeteringen voor systeembeheerders, die Vista gemakkelijker op afstand kunnen installeren en onderhouden.

Tevreden

Microsoft is tevreden over de adoptie van Vista. Wereldwijd zijn volgens het bedrijf 100 miljoen licenties verkocht, waarvan in Nederland naar schatting nu 2,5 miljoen. Dat wil niet zeggen dat die allemaal al worden gebruikt.

Volgens Microsoft stapten consumenten in het eerste jaar twee keer zo snel over op Vista als destijds op zijn voorganger XP.

Komende week

De Nederlandse versie van SP1 komt volgens Microsoft 'komende week' beschikbaar. Het bedrijf wil geen precieze datum noemen. In eerste instantie is SP1 een optionele download, die Vistagebruikers kunnen vinden op Microsofts updatesite. Na een maand wordt SP1 aangeboden door de automatische updatefunctie van Windows, al zal het pakket niet automatisch worden geïnstalleerd. Korte tijd later ligt SP1 ook gewoon in de winkel.