AMSTERDAM - Voor de luie filmliefhebber heeft Zenobe.com een oplossing bedacht: dvd's huren via internet. Per één september is het mogelijk via het Belgische bedrijf de filmschijfjes thuisbezorgd te krijgen, zo meldt ZDnet.
Zenobe.com

Het werkt als volgt: voor dertig euro sluit je een maandabonnement af, en stel je, na registratie, een voorkeurslijst samen van tien dvd’s die je graag wilt zien. De eerste keer stuurt Zenobe je de top drie van je lijst. Als je de dvd hebt bekeken, stuur je deze middels een antwoordenvelop terug. Je hoeft hiervoor geen verzendkosten te betalen. Zenobe stuurt je dan weer een nieuwe dvd van je lijstje en blijft dat doen zolang je abonnement loopt. Bovendien zijn er geen verplichte retourdata en hoef je dus, zolang je lid blijft, nooit meer een boete te betalen wegens te laat terugbrengen. Je dvd-lijst kan je voortdurend online aanpassen.

Vol vertrouwen

Philippe Creytens, directeur van Zenobe Home Entertainment, ziet de toekomst in ieder geval vol vertrouwen tegemoet. "De meeste dvd-bezitters vinden nauwelijks een behoorlijk aanbod van dvd’s in de traditionele videoverhuurzaak. Wij beloven filmfans de ultieme dvd-ervaring. We bieden al gelijk 1000 filmtitels aan en zullen vrijwel elke nieuwe dvd verhuren die op de Nederlandstalige markt verschijnt", aldus Creytens.

Of dit concept succesvol zal zijn ligt in ieder geval niet aan de populariteit van het mediaformaat. Zowel het schijfje als de dvd-speler zijn bezig met een gestage opmars. Ondanks de tegenvallende economische groei en de forse inflatie in Nederland is de verkoop van dvd-spelers in 2001 met 262 procent toegenomen. Uit een rapport van de brancheorganisatie FIAR blijkt dat inmiddels tien procent van de huishoudens over een dvd-speler beschikt.

Volgens FIAR-directeur Willem Innemee loopt Nederland internationaal voorop in de acceptatie van digitale video, zelfs vergeleken met de Verenigde Staten. "Net zoals de cd-speler hier ook een stuk sneller doordrong, denk ik dat we dit jaar een dvd-speler in een op de vier huishoudens zullen zien."