AMSTERDAM - Yahoo gaat op beperkte schaal een test uitvoeren met de AdSense for Search dienst van concurrent Google.

Dat heeft het internetbedrijf woensdag na sluiting van de Amerikaanse beurzen bekendgemaakt in een persbericht.

De maatregel zou een van de alternatieven zijn die Yahoo onderzoekt om een overname door Microsoft te voorkomen, zo stellen marktpartijen.

Google advertenties

Tijdens de test zullen bepaalde Google advertenties worden doorgegeven naast de zoekresultaten van Yahoo zelf.

De test zal circa twee weken duren en heeft slechts betrekking op de Verenigde Staten en maximaal 3 procent van alle zoekopdrachten.

Strategische alternatieven

'Zoals eerder aangekondigd, onderzoekt het bestuur van Yahoo strategische alternatieven om maximale waarde te creeren voor aandeelhouders,' aldus het internetbedrijf.

Onderzoek naar potentiele commerciele overeenkomsten wordt daarbij niet uitgesloten. Wel benadrukt Yahoo dat de testen niet per definitie betekenen dat Yahoo zich zal aansluiten bij AdSense for Search, of tot een verdere commerciele relatie met Google zullen leiden.

Microsoft

Afgelopen weekend voerde Microsoft de druk op Yahoo op door het bedrijf nog drie weken te geven om de onderhandeling over een overname aan te gaan.

Daarna zal Microsoft de aandeelhouders van Yahoo direct gaan benaderen, waardoor de waarde van het bod mogelijk lager uit zou kunnen vallen.

Dreigement

Yahoo gaf daarop aan niet onder de indruk te zijn van het dreigement. Bestuursvoorzitter Yang merkte daarnaast op dat het vijandige bod van USD 31 per aandeel in contanten en aandelen op Yahoo inmiddels 'significant' aan waarde heeft ingeleverd, doordat de koers van Microsoft op de beurs is gedaald.

Overname

Hij benadrukte verder nogmaals dat zijn bedrijf niet negatief staat tegenover een overname door Microsoft als er een bod wordt gedaan dat de volledige waarde van de onderneming vertegenwoordigt, en dat superieur is aan zijn andere alternatieven.

'Wij staan niet toe dat u of wie dan ook ons bedrijf aquireert voor minder dan zijn volledige waarde.'