AMSTERDAM - Verschillende Nederlandse webdiensten maken kans op een Webby Award, die internationaal bekendstaan als de meest prestigieuze prijzen op internet.

De 'Oscars van internet' worden in juni uitgereikt op een festival in New York. Onder de 365 genomineerden zijn verschillende Nederlandse inzendingen, waaronder LiveCastr, Voices of Africa en e-zine Spyker.

LiveCastr

LiveCastr is een project van het Amsterdamse bedrijf IceMobile. De technologie stelt bezitters van een geschikte telefoon in staat om live video te streamen op een website. Gebruikers zetten een videogesprek met de dienst op, die er vervolgens voor zorgt de beelden rechtstreeks op internet worden uitgezonden.

Een mediaspeler voor de live-uitzendingen kan worden opgenomen op een internetpagina, zoals een profiel op een netwerksite. Daar zijn de rechtstreekse beelden dan te zien.

Honoree

Het project is uitverkoren als 'honoree' in de categorie Social Networking voor mobiele diensten. Honorees worden door de organisatie van de Webby's extra in het zonnetje gezet.

Afrika

Ook het Nederlandse initiatief Voices of Africa is 'honoree'. Dat project voorziet journalisten in Afrikaanse landen van een telefoon, waarmee ze video's op internet kunnen posten.

Spyker

E-zine Spyker F1 Magazine ontving een nominatie voor een Webby. De site van webuitgever Media Republic volgt de Formule 1 op de voet en neemt het bij de verkiezingen in de categorie sport op tegen onder meer ESPN.com en Yahoo Sports.

Marketing

Naast Spyker en LiveCastr zijn ook enkele Nederlandse marketingprojecten genomineerd, zoals een promotiewebsite van Canon, die is gebouwd door het Amsterdamse reclamebureau MediaCatalyst, een 'viral' voor de HEMA van de Flashfabriek, en drie projecten van het bureau Achtung.

Ook de Nederlander 'Eboman' werd genomineerd voor een filmpje dat hij maakte voor internetprovider XS4ALL.

New York Times

Grootste kanshebber op een Webby lijkt de New York Times te zijn. De Amerikaanse kwaliteitskrant ontving maar liefst negen verschillende nominaties.