NEW YORK - Een grote aandeelhouder van Yahoo, Legg Mason, mengt zich in de geplande overname van het internetbedrijf door Microsoft. In een interview met de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal uitte een manager van het investeringsfonds, Bill Miller, woensdag kritiek op de handelswijze van Microsoft en riep de softwaregigant op tot een hoger bod.

Miller kritiseerde Microsoft-topman Steve Ballmer. Deze stuurde zaterdag een brief waarin hij Yahoo drie weken de tijd gaf om over het oorspronkelijke bod van 45 miljard dollar na te denken. Als het internetbedrijf binnen deze termijn niet ingaat op het bod, gaat Microsoft proberen Yahoo vijandig over te nemen.

Contraproductief

Dit zou betekenen dat Microsoft waarschijnlijk een veel lagere prijs per aandeel betaalt. Volgens Miller is deze handelswijze contraproductief, omdat aandeelhouders juist een hoger bod willen. Hij zei dat Legg Mason Yahoo dan mogelijk zal steunen in een gevecht tegen een vijandige overname.

Microsoft deed in januari een bod van 31 dollar per aandeel, waarmee het Yahoo waardeerde op ongeveer 45 miljard dollar. Het bod bestond uit aandelen Microsoft en contanten. Dat bod werd verworpen door Yahoo omdat het te laag was. Omdat de koers van Microsoft sindsdien is gezakt, is de waarde van het bod nu gedaald tot ongeveer 41 miljard dollar.

Verhoging

Het aandeel Yahoo noteert nu ongeveer 27,70 dollar. Volgens Miller zou een verhoging van het bod naar 32 dollar per aandeel een positief effect hebben op de houding van aandeelhouders.

Volgens The Wall Street Journal had Legg Mason eind vorig jaar ongeveer 9 procent van de aandelen Yahoo in bezit. Daarmee is het de op een na grootste aandeelhouder van het bedrijf.