AMSTERDAM - In een brief aan het Europese Hof van Justitie vragen 43 non-gouvernementele organisaties en internetproviders om vernietiging van de Europese richtlijn voor 'dataretentie'. Die is volgens de ondertekenaars in strijd met de mensenrechten.

De richtlijn verplicht EU-lidstaten om wetgeving op te stellen die internetproviders en telecombedrijven verplicht om allerlei gegevens over het bel-, e-mail- en surfgedrag van hun klanten op te slaan. De informatie zou van belang zijn voor de bestrijding van terrorisme en zware criminaliteit.

Mensenrechten

Volgens de ondertekenaars van de brief - waaronder het Nederlandse XS4ALL - is de bewaarplicht echter in strijd met de mensenrechten, waaronder het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer, het briefgeheim en de vrije meningsuiting.

Ook vormt de bewaarplicht een aanslag op het recht op privébezit, menen de briefschrijvers. Internetproviders kunnen door de regelgeving immers niet vrij over hun apparatuur beschikken: ze worden gedwongen die in te zetten om klantgegevens op te slaan.

Ierland

De 43 ondertekenaars sturen hun brief als ondersteuning van een protest van Ierland tegen de richtlijn. Dat land baseerde zijn bezwaren op formele argumenten: de richtlijn zou zijn vastgesteld op grond van de verkeerde Europese verdragen.

Tweede Kamer

Internetprovider XS4ALL protesteerde onlangs in een open brief aan de Tweede Kamer ook al tegen de bewaarplicht. Het parlement behandelt in mei een Nederlands wetsvoorstel voor de implementatie van de richtlijn.