AMSTERDAM - Het lange tijd bewaren van gegevens over zoekopdrachten van gebruikers, helpt zoekmachines als Google om relevantere resultaten te tonen.

Dat zegt Googles privacydeskundige Peter Fleischer in een reactie op een opiniestuk van de Europese werkgroep Article 29. Die publiceerde maandag een document waarin de werkgroep schreef dat zoekmachines de gegevens niet langer dan zes maanden zouden moeten opslaan.

Article 29 is een groep deskundigen op het gebied van privacybescherming, waarin vertegenwoordigers van het Nederlandse College Bescherming Persoonsgegevens en zijn Europese tegenhangers zitting hebben. De werkgroep buigt zich al langer over het privacybeleid van internetbedrijven.

Resultaten

Volgens Google, dat vorig jaar na kritiek besloot de gegevens maximaal anderhalf jaar te gaan opslaan, is een kortere bewaartermijn niet wenselijk. Het bedrijf zegt de resultaten van zijn zoekmachine alleen te kunnen verbeteren door de informatie langere tijd grondig te analyseren.

IP-adressen

Ook reageert Fleischer andermaal op de opvatting van Article 29 dat een IP-adres, het numerieke adres dat een computer in een netwerk zoals internet idetificeert - een persoonsgegeven is. Volgens Fleischer hangt dat echter af van de manier waarop de informatie wordt gebruikt, een opvatting die hij al eerder verdedigde.

Het Nederlandse College Bescherming Persoonsgegevens beschouwt IP-adressen overigens al lang als privéinformatie.