DEN HAAG - De chip in het nieuwe paspoort levert geen beveiligingsproblemen op. Weliswaar is dankzij de chip op afstand af te lezen dat een paspoort uit Nederland komt, maar het systeem valt niet te kraken.

"Er is geen sprake van enigerlei gevaar", zei staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) dinsdag in de Tweede Kamer. Zij was naar het parlement geroepen om opheldering te geven over een verondersteld lek in de chip van het nieuwe paspoort.

De staatssecretaris wees erop dat haar departement de Kamer al in de zomer van 2006 heeft geïnformeerd over de mogelijkheden om de chip uit te lezen. Dat probleem wordt momenteel ook besproken binnen de Europese Unie.

Opdracht

Onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen hebben het probleem opnieuw vastgesteld. De universiteit controleert in opdracht van Binnenlandse Zaken hoe gedegen beveiligingssystemen van de overheid zijn.

Bijleveld heeft de universiteit aangesproken over de wijze waarop de bevindingen naar buiten zijn gebracht. De onderzoekers spraken dinsdag in dagblad Trouw van de mogelijkheid om een 'paspoortbom' te maken, die afgaat als een paspoort uit een bepaald land in de buurt komt.

Digibeten

GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak vindt dat de discussie over de paspoortchip aantoont dat de technologische kennis bij de overheid onvoldoende is. "Het gaat structureel mis als de overheid omgaat met chiptechnologie. Het kabinet lijkt te bestaan uit een stel digibeten."

Bewindslieden moesten in de voorbije maanden de Kamer opheldering geven over een kraak van de nieuwe ov-chipkaart en beveiligingsproblemen met toegangspassen die worden gebruikt voor onder meer overheidsgebouwen.