AMSTERDAM - De nationale supercomputer van SARA Reken- en Netwerkdiensten wordt nog dit jaar uitgebreid met ruim vierhonderd processors. Daardoor verdrievoudigt de rekencapaciteit, zo maakte de instelling donderdag bekend.

De supercomputer, Teras genaamd, wordt gebruikt door Nederlandse wetenschappers, die de rekencapaciteit gebruiken voor onderzoek op het gebied van onder meer biologie, geneeskunde en klimatologie. Het gaat dan onder meer om het simuleren van verschijnselen die niet in het laboratorium bekeken kunnen worden en waarvoor de lokale rekencapaciteit van universiteiten niet voldoende is.

De supercomputer kan een slordige 1000 miljard berekeningen per seconde maken met de huidige 1024 processors en was drie jaar geleden de snelste computer van Europa.

Hoewel er over enkele maanden met de nieuwe, krachtigere processors in totaal ruim 3000 miljard berekeningen per seconde mogelijk zijn, is het niet zeker dat de computer in Amsterdam dan weer de snelste van het continent is.

Het rekenwonder is gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. De kosten van het project, inclusief de capaciteitsuitbreiding, bedragen ongeveer 15 miljoen euro, aldus SARA. Kroonprins Willem-Alexander stelde Teras in november 2000 officieel in gebruik.