LUXEMBURG - Websites voor vliegtickets en andere boekingssystemen moeten vaker alle luchtvaartmaatschappijen vergelijken. Dat moet leiden tot meer concurrentie en zo tot lagere prijzen.

De ministers van Verkeer van de 27 EU-landen hebben daarover maandag een politiek akkoord bereikt. De boekingsprogramma's tonen nu niet alle maatschappijen. Vooral lagekostenmaatschappijen ontbreken nogal eens.

"Dit kan ertoe leiden dat maatschappijen als Ryanair zich aansluiten bij algemene systemen", zei minister Camiel Eurlings. "Dan krijg je ook die maatschappij te zien als je op een site zoekt naar vluchten van bijvoorbeeld Amsterdam naar Madrid."

Het voorstel bepaalt dat een boekingssysteem niet langer een maatschappij mag weren omdat die bijvoorbeeld aan een ander systeem deelneemt of een eigen onlineboekingsite heeft.

Kosten

Dat kan de consument veel kosten besparen. "Ervaring in de VS toont dat de boekingskosten wel 20 procent daalden", aldus Eurlings.

Veel vliegboekingssystemen zijn van oudsher opgezet door luchtvaartmaatschappijen. Inmiddels zijn er echter ook internetsites die vluchten vergelijken en aanbieden.

Het voorstel moet nog goedkeuring krijgen van het Europees Parlement.