AMSTERDAM - Paul van O., veroordeeld wegens doodslag op zijn echtgenote Angelique, eist een verbod op een uitzending van het tv-programma van Peter R. de Vries waarin hij een onbedoelde hoofdrol speelt.

Van O. wordt in de uitzending verrast door De Vries en een cameraploeg, terwijl hij via internet op zoek is naar een nieuwe relatie.

Van O. zit in de laatste fase van zijn straf. Hij bereidt zich via een speciaal programma van justitie voor op zijn terugkeer in de maatschappij, zegt zijn advocaat Maurice Veldman, en kan zich gedeeltelijk weer in de buitenwereld begeven.

Relatiesite

De redactie van het programma van De Vries ontdekte dat van O. zich had aangemeld bij een relatiesite. Een van De Vries' redactrices legde onder een andere identiteit ('Anna') contact met Van O. en maakte een afspraak met hem.

Op die afspraak verscheen echter geen vrouw, maar De Vries, die Van O. onder meer confronteerde met de vraag waarom Van O. op zijn relatie-cv niet had vermeld dat hij was veroordeeld voor het doden van zijn eigen vrouw. Van O. voelt zich dusdanig voor de gek gehouden en in zijn privacy aangetast dat hij via een kort geding wil voorkomen dat De Vries de gemaakte beelden uitzendt.

Gevaren

De Vries wil met zijn uitzending onder meer aantonen dat 'daten' via internet niet zonder gevaren is en dat het geval-Van O. dat bewijst.

Advocaat Veldman: "Mijn cliënt wordt in die uitzending afgeslacht. Het doorkruist zijn resocialisatie en terugkeer in de maatschappij. De Vries dient hier geen algemeen belang." Peter R. de Vries was maandag niet voor commentaar bereikbaar.